Wednesday, November 09, 2011

DIY: Ozzy new side mirror


Dikala rakyat jelata sebok nak balik kampung laa nak beli lemang ketupat laa nak beli lembu kambing dibuat korban, aku plak dengan berbesar hati pegi untuk buat lawatan ke kedai potong. Bukan saje-saje cam dulu nak cari spare parts k-car heheh tapi kali ni tujuan untuk menyunting side mirror seken buat si Ozzy.


Kesian kat Ozzy side mirror blah kiri ditempeleng oleh side mirror BMW siri ke 3 yang dengan megah dan bongkak menyusuri laluan kiri bagi melepaskan diri dari kesesakkan jalan raye. Ye aku paham BMW nih mana leh bawak slow² manje lak tuh.. Tahap kesabaran aku dah cukup tinggi sampai aku tak tahan nak tengok cermin gegar disepanjang laluan.. Apo laie sempena hari yang mulia, aku pon mengushar dulu kat mudah.my.. ade yang jual RM100 hmm gi laa ushar ngan harapan dapat laa dan dekat.. ermm meru tambahan jerk.. 



Tanpa segan silu aku ikut je arahan kat gps yang membawaku truss ke meru, meru tambahan dan akhirnyer dah sampai puncak alam.. haram tak jumpa.. ceh.. at last aku gi ushar kat jalan kapar jer.. tempat jatuh lagi dikenang hahah ye laa dulu lepak sini beli parts untuk janda lama hehe.. Aku menyampaikan hajat pada tokey kedai dan alhamdulillah side mirror ditaman belum diambil orang.. RM 180 harga pengerasnya... malas nak nego lagi pon dah memey murah tuh.. side mirror 5 wayar xde suis hahah.. gi ushar laa kat mudah berape reganyer hehe..


Settle bayor kubawa pulang bertemu jodoh... kasi cuci bersih-bersih sampai berkilat balik chrome tuh.. maklum laa lama belayar dari Jepun ke Malaysia ntah² terlibat dalam tsunami arituh kot haha.. 


Siap sume maka mula lah operasi menggantikan side mirror.. tapi sebelum bukak tuh aku dah study ngan tokey tuh dia tunjuk cam ner nak bukak masa dia bukak dari pintu halfcut hehe. Operasi amik masa dalam 30 jerk.. takda susah mana pon. Cuma perlu spanar 10, skrew driver, tenaga dan pemerhatian.


Nih laa hasilnyer.. sekarang si Ozzy segak bergaya dengan side mirror ori L900 Daihatsu Move hehe.. 


1 comment:

sravan rao said...

The CBSE National Eligibility Test 2017 Counselling process is available, Click here for more information.
CBSE UGC NET Web Options

Check This out..

There was an error in this gadget