Sunday, June 06, 2010

Meet Mira Exora

Bermula dengan post aku satu ketika dulu..

Proton Exzora - Test Drive

Petang tadi lepas balik dari OU ngan crocx tetiba lak rase nak gi tengok our malaysian first mpv. Since nak gi anto crocx balik so kitaorang gi ushar kat proton showroom sebelah giant 13. Masuk je there was a silver proton exzora. First impression hmm macam wish laa plak hmm x pe try masuk dalam.. bukak je pintu blakang.. pehh besor giler pintu nih... then duduk kat blah row tengah.. tutup pintu.. another impression.. pehh besor and luas giler mpv nih. very sapcious and selesa.. then nak try gak back row.. so try hmm leh tahan as an mpv. Legroom cam kancil. Kire ok as aku ni kaki panjang xde rase letih kalo travel jauh. Sandar je blakang hmm selesa. Next bukak booth blakang.. nampak sempit tapi adjust siket seat blakang siket hmm memang leh taruk 2 beg besor. kalo rexton turun je sume seat taruk kotak pun x lepas. hahah. Lepas ushar2 sume salesman pun datang citer sume then tetiba dia cakap "Kalau nak test drive pun boleh.. kita ade sebuah kat luar untuk di test.. citer kat dalam nih pun x best kalo tak rase cam ner keter nih"
more sotry:


ewah dah macam blog paultan.org lak hahah.

Alhamdulillah wife aku pon tengah carry yang no 2. Disebabkan bilangan penumpang aku akan bertambah so aku pon dok ushar laa mana mpv yang sesuai untuk keluarga. Dengan bimmer aku dulu memang puas hati tapi bila budak pon nak kena pakai baby seat laa tuu laa nih laa jadi keluasan keter pon agak sempit di tambah pula dengan kehadiran maid aku pon yang makin lama makin berisi so disini laa titik tolak permulaan misi mencari keter besor siket. Nak beli sedan emm ikut kemampuan aku takkan nak layan camry.. mahal ooo nak layan civic kaki aku ngan bini aku lak sangkut kat dashboard isk payah gak.


Hasil racun dari pak mak aku and bebudak opis aku yang menjadi pelopor memiliki exora aku pon ape lagi dengan memikirkan hutang yang tinggal dengan keuntungan bimmer aku yang aku jual alhamdulillah dapat gak memiliki exo nih. Sekitar blan 2 aku cuba mencari buyer bimmer aku at last member aku si Arin nih masih lagi menjalankan perniagaan keter terpakai. So aku pon tanye laa berapa dia berani amek? Hmm x sangka hasil mod yang aku wat kat bimmer aku dia berani amik RM31K dan settelkan utang sume untung kat aku dalam RM 6K kasi topap siket amek laa Exora H-Line.


Berkat 3 Jumaat aku uruskan jual beli keter aku hmm alhamdulillah hujung blan 3 aku selamat diijab kabulkan dengan Mira Exora aku hehe. First impression = "Besor" tuu jerk janji family aku selesa dan selamat. To set a mind to drive a mpv memang presure tol tapi disebabkan keter nih tinggi dan suspensi dari Lotus aku x kesah. Nak laju pi mana pon sampai gak kat situ gak tol dak?


Exo aku kali pertama aku test jalan jauh ke Melaka then next trip ke Perhentian lak. Terkini aku baru je pulang bercuti kat Cherating kali nih full load! including mertua aku. So far alhamdulillah takda apa problem ngen exo aku nih. Berkat sharing information dari forum EOCM - Exora Owners Club Malaysia banyak bende aku belajar dari pemilik² pesawat nih.

Wednesday, June 02, 2010

Terjebak lagi..

Aku mula bergiat kembali dalam kelab permotoran. Kali nih xde nyer nak lepak tengok drag ka lumba haram mahupun halal. Tidak ade lagi gadis² aweks² mahupon bohsia² yang leh dipinjam untuk ringan² hahahh. Sejak aku bernikah dengan Mira Exora aku nih bermula laa episod dunia permotoran aku yang baru. New enviroment of different level of ages. Sejak mula mendaftar kat EOCM - Exora Owners Club Malaysia, well tujuan utama aku untuk crackkan Lokatoo aku terima sebahagian dari hantaran pernikahan aku. Tapi bila dah tangan aku gatal menaip rupe2nyer ramai gak yang bagi response. Mana tak nyer ruper2nyer bebudak nih pon asal dari PMC, Properd mahupon Campro club.

Akhirnyer aku pon mengoder starter kit EOCM aku. Alhamdulillah lepas 3 minggu menunggu maka sampai ler starter kit aku. No ahli, t-shirt, dan sticker2 lain. Dah dapat bende nih ape lagi try laa turun TT area Shah Alam. Sambutan menggalakkan. Walaupon dikalangan usia aku ngan bebudak EOCM nih agak jauh laa tapi kalo dah otak pon gile umo pon x kesah. Hahah Lawak memang lawak kalo bergurau ngan geng2 yang " life begin at 40" nih hehe.

Kali nih ade kelainan siket. Yang datang ade bawak family ade bawak anak (bini x caya laki) and ade bawak bini (geng takut bini). Memang enjoy lepak dengan golongan nih. Bukan nak citer pasal top speed layan lap ke ape. Hanya citer minyak exo ko saving baper, baper jauh ko dah pegi, service center bagus or not and macam biasa misi mencari bende2 gadget serta tongkat ali yang dapat memberikan kuasa pada pesawat-pesawat ni untuk membawa keluarga dengan tenang dan aman.


Since aku dah join kelab nih terlupa lak aku nak review pasal mpv nih selepas 3 kali aku bayor installment hehe. Nanatikan reviewnyer.

More info do visit: www.protonexora.com.my

Check This out..

There was an error in this gadget