Monday, May 25, 2009

Take care of yourself !

Sejak 2 menjak aku tengok dah ramai member2 aku mula bersenam bersukan dan lain2 lagi termasuklah anak sedara aku (rezdrake.blogspot.com) yang cuba menurunkan berat badannya dengan berbasikal ke tempat kerja(berjaya siot mamat nih x caya checkout blog dia), aku pon rase gak nak menguruskan diri aku nih yang dah lama x bersenam bersukan atau melakukan aktiviti riadah yang sempurna. Tuu pun sejak aku balik dari redang dan aku baru tahu bertapa pentingnya stamina.. hehe biasa laa kat sana aku jadi lifeguard heheh puas aku menguakkan kaki aku x pegi2 gak hahaha.. So aku decide beli kasut sukan baru dan dengan penuh azam dan tekad aku pon gi laa gym kat blakang opis aku (gym precint 9). Ewah cam tetau je aku nak bersenam. 


Dah masuk 3 minggu aku layan treadmill, situp dan segala bende kat gym tuh aku belasah well ade gak nampak penurunan walaupun sedikit hmm ari nih laa 3 kilo turun hmm satu penurunan yang agak bagus bagi aku. Ye arr dah lame x bersukan/senam.. dulu futsal laa bola laa basikal laa joging sambil ushar awek laa.. leh arr maintain body siket. 


Nak bersenam nih memang senang tapi kalo datang tahap malas yang melampau x jadi gak.. kena ade will power gak kalo xde x best gak.. Lagi satu lepas aku tgk citer the biggest looser pehhh giler laa aku pon nak camtuh.. dari situ aku tanam azam untuk menurunkan berat badan aku ke takuk yang lame haha sure wa buat ramai awek cair beb.. hehe. Well wait and see aku lepas 2-3 blan nih cam ner.. anyting aku notekan kat sini. To other yang rase2 badan tuh dah berat nak naik tangga pon dah letih arr cecepat la gi bersenam.. kang x pasal2 hah lu pikir laa sendiri hehe.

Sunday, May 24, 2009

Proton Exzora - Test Drive


Petang tadi lepas balik dari OU ngan crocx tetiba lak rase nak gi tengok our malaysian first mpv. Since nak gi anto crocx balik so kitaorang gi ushar kat proton showroom sebelah giant 13. Masuk je there was a silver proton exzora. First impression hmm macam wish laa plak hmm x pe try masuk dalam.. bukak je pintu blakang.. pehh besor giler pintu nih... then duduk kat blah row tengah.. tutup pintu.. another impression.. pehh besor and luas giler mpv nih. very sapcious and selesa.. then nak try gak back row.. so try hmm leh tahan as an mpv. Legroom cam kancil. Kire ok as aku ni kaki panjang xde rase letih kalo travel jauh. Sandar je blakang hmm selesa. Next bukak booth blakang.. nampak sempit tapi adjust siket seat blakang siket hmm memang leh taruk 2 beg besor. kalo rexton turun je sume seat taruk kotak pun x lepas. hahah. Lepas ushar2 sume salesman pun datang citer sume then tetiba dia cakap "Kalau nak test drive pun boleh.. kita ade sebuah kat luar untuk di test.. citer kat dalam nih pun x best kalo tak rase cam ner keter nih"




apalagi.. kami pun test drive laa.. start je enjen hmm ok cam waja tapi bila jalan aku dah tak rasa cam waja cam keter lain lak.. suspension sedap and lembut. hmm air cond row blakang sempoi.. sejuk gak.. lepas croc puas try.. turn aku lak hahah so aku pun layan heheh pickup ade of cuzz cps hmm aku test gear sume respon pun bagus.. brake emm abs.. mantap. Minyak pun menurut salesman 0.19 sen sekilo kire ok. Citer best dari salesman, keter nih dia test kat LPT siap boleh cucuh angin harrier lagi hahah estima x yah citer laa.. time tuh 180km/j. walauwei..




Overall hmm amat berpuas hati... cume stereng je nampak murah heheh kalo balut ngan kulit ok laa siket hehe. Dengar citer dari salesman ade nak kuar 1.8 nyer hmm menarik. Mesti banyak upgrade yang proton yang buat. Congrats to proton! Malaysia Boleh!

DIY For The Week - Hilangkan Calar kat Body Keter

Pagi nih aku melayan bimmer aku. Kasi mandi lap dan belai serta bersihkan luar dalam bimer aku nih. Dah siap lap semua tetiba nampak abis semua calar balar kat keter aku nih. So aku pun sediakan barang2 untuk ilangkan calar balar kat keter nih.

Jenis Formula yang digunakan. Harga RM24.00 jek. Aku beli bende nih kat kedai Hardware.


Senang je nak guna.. tuang bende nih siket kat tempat or area yang ade calar then buat cam wax keter. Tenyeh sampai calar x nampak. Peh tu lap ngan kain bersih. In the end output dia lebih kurang cam wax gak.. tempat tuh akan nampak berkilat.


So kepada sesiapa keter yang ade calar balar try cari produk nih. Memang berbaloi kalo wat sendiri.. anto kat tempat waxing mau 100-200 beb kena.. nih wat sendiri puas hati. So start DIY today!

Saturday, May 23, 2009

Bile Budak Dapat Pensel Warna.



Dah boring belikan si Dzulfareez toys jek.. so we decide to buy colouring books ngan colour pencils. So lepas balik makan malam tuh lepak2 ngan dia dan ajar dia guna pensel warna dan buku mewarna. Memula tuh ok laa dia conteng2 sana sini dalam buku tuh dengan satu warna.


Takmo bagi dia boring bagi satu lagi warna.. so dia pun suka.. kaler punya kaler.. last2 dia boring. Biasa laa budak lagi.. kitaorang pun x kesah laa.. last2 jeng jeng jeng... sebagai seorang anak kecil yang aktif dia dengan penuh perasaan gembiranya.. dia gi conteng kat dinding hahaha.. so kami pun biar la.. nape biar? hahahha pasal 2 hari aku mengecat ngan cat yang boleh cuci apabila di conteng hehehe.. cam iklan tuh "tak suke tak suke tak suke" hahahha.

Inilah hasil lukisan pertamanya. Akan ku simpan bahan bukti nih.. sok dia ade umah aku conteng balik cam nih gak hahahahhaa...

Dinner For The Day - Manhattan's Fish Market

Lepas gi membeli belah grocery @ carefour subang, maklum laa gaji pun dah masuk ape lagi wife aku dengan suke hatinyer mengepau hubby dia. Tetibe lak dia cite nak makan sea food laa ikan laa ape ntah.. tanye punye tanye apesal tetiba nak makan kat Manhattan... last2 terkeluar gak ayat.." ala arituh ade tgk kat redmummy (www.redmummy.com) dia ade gi makan kat sane so nak try laa.. Giler btul asyik2 redmummy jek.. apesal x org lain hahahah.. so since restoren tuh ade kat subang parade.. so both of us proceed ke situ.


Sampai sane order Sea Food Platter for 2 hmm kire sea food package laa.. ikan+udang+sotong+oyster+ frise and garlic rice. Masa dia anto course tuh pehh siap dia bakor udang tuh ngan "penunu bunsen" pehh hangit gak laa udang tuh heheh...



lame gak laa nak menyettle makanan tuh.. settle je mintak bil heheh total RM67.50 pehhh kire orite laa tuh nak makan cam tuh.. tapi pk2 balik mengketedarah kat bangan lalang x yah cite rlaa. Ade gak plan ngan bebudak opis nak gi layan bangan lalang lepas keje hahah.

Overall comment: sedap and harga berpatutan. Harap ade lagi company buat bende yang sama hopefully buatan malaysia.. nih asyik2 makan makanan siam je boring arr kalo wat cam nih pehh sure laku nyer..

Wednesday, May 20, 2009

Power Nap

Jumpe article nih kat wiki. Just nak share ngan korang.

Whether you're nodding off during the afternoon slump at the office, working a double or a night shift, or fighting drowsiness while driving, a power nap can make you more alert and productive[1] but only if you do it correctly. Scientists have been studying the power nap--when to take it, how to take it, what to take before you take it, and so on; their findings suggest that the following steps will help you get the most power out of a 
power nap.
Steps

  1. Find a good place to nap.

    • Napping at work - A survey by the National Sleep Foundation found that about 30% of people are allowed to sleep at work, and some employers even provide a place for employees to nap.[2] If your place of employment isn't nap-friendly, you can take a power nap in your car.
    • Napping on the road - If you're driving, find a rest area to park in. Don't park on the shoulder. Always turn off the car and put on the emergency brake. If it's nighttime, park in a well-lit area with plenty of people around and lock all of your doors.
    • Turn off your mobile phone and any other potential distractions. If background noise is unavoidable and distracting, or if you suffer from tinnitus, putting on headphones with relaxing music may help.
    • If you're sleeping during the day and find that bright light inhibits your ability to sleep, wear sunglasses or use an eye mask to simulate darkness.
  2. Have caffeine right before you nap. This may sound counterintuitive since caffeine is a stimulant, but it won't kick in immediately. The caffeine has to travel through your gastro-intestinal tract, giving you time to nap before it kicks in. Taking a "caffeine nap" in which 200mg of caffeine are consumed right before a 20-minute nap will not only improve your performance, but it'll also lessen how sleepy you feel once you wake up.[3] Skip the caffeine, however, if it's late in the afternoon--you'll have a hard time falling asleeplater--or if you're trying to quit caffeine.
  3. When you're close to finishing your coffee (or your green tea, or yourcaffeine jello shot, etc.), set an alarm to go off in 15 minutes. If you're one of those people who has a habit of pressing the "snooze" button and going right back to sleep, put your alarm across the room so that you have to get up to turn it off. Immediately after consuming the caffeine, close your eyes and relax.

    • Even if you can't sleep, close your eyes and meditate. You might not be used to napping, but if you incorporate short bouts of sleep into a daily routine (taking a nap every day after lunch, for example) you can "train" your body to expect a nap during that time and you'll have an easier time falling asleep.[4]
    • If you have trouble falling asleep, try one of the commercially available power-nap machines or CDs that play a special soundtrack designed to induce a sleep state.
    • What you're doing during a power nap is capturing the benefits of the first two of the five stages in the sleep cycle. These first two stages take place in the first twenty minutes. In addition to making you feel more rested and alert, the electrical signals in your nervous system strengthen the connection between neurons involved in muscle memory, making your brain work faster and more accurately.[5]
    • After 15 minutes, not only will your alarm go off, but caffeine will also kick in and help since it blocks adenosine, the neurotransmitter that promotes fatigue.
  4. Get up as soon as the alarm goes off. Sleeping for any longer than 20 minutes will be counterproductive. A half hour can lead to sleep inertia, making you feel sluggish and more tired than ever.[6]

    • Follow up with physical activity. Get your blood flowing with a few jumping jacks or push-ups, or a little bit of jogging in place.
    • Washing your face and exposing yourself to bright light (e.g. sunlight) can help you feel more awake as well.[3]



Result: Memang best. refreshing and kalo leh bangun kul 5.30 peh tuh punch out hahaha..

Energy For Today = 50%

Pagi nih rase penat laa plak.. too much happenings smalam.. Dari pagi dok suport pc,  buat papers and standby @ a few meetings. Paling penat meeting petang semalam journey start 3.30pm sampai 10.30 pm hahah.. dari parlimen ke bank rakyat hq. Sanggap x yah citer laa. Lepak ngan geng² driver melepak depan bank sambil layan awek yang datang buat urusan kat mesin atm hahah.. 
Pas pelawat ke parlimen.. kena amik kat postguard 


Perbarisan ape ntah smalam sambut raja Qatar.

ni kat tingkat 20 BRHQ


sunset view from level20 BRHQ

Now searching for how to boost up energy. No 1 dalam list fast sleep.. when? now? hahah tunggu dan lihat hahaha. 

Monday, May 18, 2009

Saloon For my Bimmer.

Went for my sunday wash yesterday, cam biasa aku bawak bimmer aku ke saloon nyer. Basuh sini best siket compem kilat and keter x banyak. Cam smalam aku dtg xde orang haahah best, so org kat saloon nih leh entertained bimmer aku nih lebih siket. 

Loc: Sec 13 Shah Alam
Saloon name : Race Auto Spa (blakang SPS sec 13 kat ngan restoren pelaga)
Operation Hrs: 9 am kut - 6pm everyday.




Ape yang best kat sini? Barang2 yang dia pakai/guna dari product autogylm (http://www.autogylm.com). Branded nyer product. Aku dah banyak compare ngan kedai2 lain. Sini gak best. Kilat and bersih tahan lame oo tuh kalo x hujan laa.. Bab rega.. stendet price RM10.00 for my car. Siap ade so call loyalty card lagi.. basuh 6 kali the next basuh will be FOC!




Bagi yang dok area shah alam tuh try le gi basuh kat situ. yeah!



Sunday, May 17, 2009

DIY for the week. - Tukar Logo Blakang Bimmer aku

Since proton dah kuar logo baru kaler chrome with black backgroud nampak cam sempoi.. kena lak ngan kaler bimmer aku nih, aku pun decide nak cari logo nih. Lame mencari logo belah belakang nih.. dpn dah dapat, blakang je blum.. So aku try laa ushar kat area serdang. Ushar puya ushar.. dapatt gakk akhirnyer. Aku beli logo nih kat Seri Kembangan kedai dpn skolah. Price ehehe kena check out sendiri huahaha.. 


1st just unscrew nat holding frame yang ada logo tuh. Nat no 11 kalo x salah aku. Dah bukak 4 nat than try to put on presure tarik frame tuh. Tapi jgn kuat sangat takut thread/benang skrew tuh rosak.  Do it gently haha.


Then dah cabut. Unscrew logo lama.. sementara tuh cuci2 laa mana yang patut. Next letak logo baru kat tempat logo lama and screw it back. Dah siap sume then lap2 mana patut peh tuh masukkan balik frame tuh gently jgn sampai rosak benang screw tuh. Peh tuh ikat balik 4 biji nat tuh. Siap!



Saturday, May 16, 2009

Ron95 - Testing the Remainings

Today aku test balance minyak ron95 yang aku isi dari ptg khamis hmm.. dari rumah menuju putrajaya gi opis japs.. aku isi pon kat petronas precint 11 pasal nak try dpt 150KM for total journey.Jarum minyak show still ade 1/2 lagi (dari satu takuk ke empty) so aku drive cam biasa.. shah alam - putrajaya melalui LDP and here are the results:

Route: Shah alam - LDP - Putrajaya
Tank: 1/2 (last takuk ke empty) and start menayala lepas petronas equine gateway.
meter shows in kilo: 105 KM - dr umah and kat petronas equine gateway dah 128 KM.
Fill amount: RM20.00 = 11.4 Liter
Top Speed: 130Km/j
Avg Speed: 60-90 Km/j

Comments: kalo ikut calculation keter aku probally running RM0.12 sekilo emm well jimat gak laa. Dulu aku dapat RM0.15 sekilo.. Kali nih dapat price cam tuh maybe aku driving in "sport" mode kalo "eco" mode maybe leh dapat RM0.10 sekilo emm tuu pun nak kena kuar opis awal giler laa hahahah... well nak kena try laie maybe ngan full loads ka.. will try end of this month pasal nak balik teluk intan.

Friday, May 15, 2009

Basikal Lama

Ni antara basikal koleksi Fahme Burger Al Banjari Teluk Anson @ sepupu belah wife aku. Dia nih memang suke collect bende² lama bak kata runner kedai potong "bara rare". Berape banyak koleksi tuh maybe lam 5-6 unit ada yang dah jual and kena booked. Bab harga x yah cite laa memang lumayan.. ade yang cecak RM2K beb.. seorang saudara dari johor telah membeli nyer cuma x sempat nak amik lagi. Banyak barang² koleksi dia nanti aku update utk korang.. esp moto yang dia tgh projek skrg and van nissan vanatte tuh dia nak projek main drift.



Basikal putih tuh model aku pun x sure. Menurut Fahme, ia Japan spec dan Edisi Wimbeldon ( Badminton ). Kondisi masih cun barang pun masih cantik dan berfungsi ngan cemerlang! Aku dah test basikal nih.. best, ringan, laju cuma nak layan corner je x berani pasal compem sangkut handle kat perut hahaha.. 




Haa yang nih plak.. nak kata basikal badut pon bleh gak laa..Kalau nak diikutkan fungsi basikal nih untuk paperboy anto surat khabor dari rumah ke rumah.. nak bawak payah gak.. perlu ada konfiden baru leh bawak.. nak kontrol pon payah. si Fahme gune basikal nih buat letak kon untuk drifter main kat track.. org x tgk keter tapi tgk beskal dia nih hahah.. nih dia x mo jual hahah..
p/s: ah kalo korang terrer translate ayat kat cermin blakang van tuh arr heheh.

chaloz!
Breakfast for the day.

Sampai opis around 8.00am jumpe si yus.. sblm naik lif, skali tgk kat tangan dia ade berbungkus something.. aku tanye dia..

Aku: Uih bungkus... mende ko bungkus?
Yus: Nasi lemak.. atas(food court) pehh.
Aku: berape?
Yus: 1.20 jek
Aku: Cantek arr nak gak arr pekena nasi lemak..

so lepas aku punch in aku turun gi food court blakang.. rama
i gak staff tgh breakfast.. emm ade yang menjemput.. time kasih.. ehehe. So aku pon gi beli la nasi lemak + karipap nih kat then bawk balik makan kat meja sambil check email and layan speed racing @ facebook haha.


Comment: overall sedap maybe aku lapar or maybe dah lame x kena nasi lemak.. tapi ape2 pon nasi lemak gembira @ sec 3 shah alam gak sedap hahah nanti aku review utk korang ye.
RON 95 continue..

smalam aku isi RM20.00 maksudnya RM20/RM1.175 = 11.428 Liter. Kalo ikut kire² yang bengap mengikut tahap keter yang bleh dpt RM 1.00 = 1 liter so keter tuh leh jalan lam 114 KM dengan harga RM2.00. Ah abaikan kalkulasi aku nih. Untuk pengetahuan minyak jenis nih kalau kat pam.. arr korang akan nampak kaler kuning.. slalu nampak kaler ijou ngan merah kan or hitam.. tapi kat petronas precint 9 putrajaya nih dah ade kaler kuning.. so maksud nya lepas nih akan ade kaler kuning= Ron95, Hijau= Ron97 Hitam= diesel.

 
Loc: Petronas Precint 9 menghala Bomba 
Time: 7.00pm
Fills: RM20.00 = 11.428L
Tank: Nearly Half


Lepas aku isi smalam hmm xde rase ape sangat laa.. biasa je.. so aku try test merempit top speed 150KM (pasal banyak keter) normal speed 70 - 110KM. Hmm aku nak approched shah alam je.. rase cam keter aku berat siket.. accelerate pon slow siket especially time lepas traffic light. Aku rase aku pakai I-Charge (gadget yang edan bagi pinjam dia cakap keter dia jimat minyak so aku test kat keter aku.. same jek ahah). Or maybe enjen aku terkejut dpt minyak baru so computer box keter aku kena wat calculation tuk kire2 percikkan bahan api untuk pembakaran yang sempurna. Maklum laa bimmer aku nih banyak gadget.

So this morning aku pon try laie minyak nih..since today engine bebetul guna minyak yang aku tuang smalam..fyi pagi nih aku x pakai gadget edan bagi tuh.

Top speed: 160KM (Elite Highway)
Normal Speed : 80-110KM
Total kilo: 71.3KM (Dari putrajaya smalam - shah alam - office @ putrajaya)
Tank: setakuk lagi (smalam hampir 2 takuk @ near half tank)



Response: emm accelerate ok. Gain top pon ok. cume enjin bising siket but to me still ok.  tapi kalo nak compare ngan minyak dulu senyap siket hahah.. so overall test utk hari nih so far so good well maybe aku akan bagi lagi review lepas 1 month aku cuba minyak nih.  

Thursday, May 14, 2009

RON 95 

ape tuh ron95? awek ker? hahah bagi yang tau tuh pepaham sendiri jek.. yang belum tau meh aku citer.. RON = Research Octane Number itu jenis sukatan nombor tahap kebersihan/mudah terbakar minyak petrol (ewah.. teringat time aku keje kat petrosains dulu). Untuk makluman govt dah melancarkan minyak jenis baru iaitu RON95 pada kadar harga RM 1.75 seliter.. and bermula 1 Sept nih RON97 yang kite slalu pakai yang dok naik turun tuh akan naik ke RM2.00 and minyak nih akan jadi cam minyak V-super cam shell. Skrg nih yang ade pun kat petronas precint 9D. tmpt lain xde laie.. biasa laa nak bagi rakyat test power dulu.. slalu isi rm 1.80 seliter skrg try lak rm1.75 tgk cam ner.

Since minyak ni ade kat petronas putrajaya precint 9 so aku ingat nak cube try test kat bimmer campro aku. Aku pernah try RON92 tapi pikap cam haram x best langsung. Engine wise x jadi ape laa maybe pembakaran x lengkap kot.. asap pun banyakk..

Aku akan update performance minyak nih ngan keter aku since meter aku pon dah nyala.. hehehe..

to be continued 





Serabut.

Workstation aku dah berserabut.. nak cari ape time² emergency compem x jumpa.. time to do a spring cleaning nih..  dengan kertas bersepah.. printing color lak tuh sure kantoi hahahah abisss lebih baik aku kemas² kan meja aku nih hahah kasi pengudaraan yang sempurna.. haha serabutss



Breakfast for the day

Pagi nih melantak roti mahal yang aku beli semalam.. dah sampai tak tau ape nak beli kat mamak tuh sume roti aku dah beli hahaha.. last² smalam aku beli gardenia breakthrough hmm.. roti utk diet ceh.. kalo org jenis kaki makan cam aku satu session dah abis dah haha.. takkan roti je kut.. aku add siket ngan kaya.. emm kaya x kaya sangat laa janji aku bersarapan pagi. 


Demm milo pagi nih baru 830am dah abis.. so kena laa wat sendiri.. nih sume gara² memo laa.. hahah kalo dak sure kul 11 pagi ade lagi melo.. nih turn aku nak minum jek dah tinggal seradak dahhhh.. demm.. 

Tuesday, May 12, 2009

What i've been doing past 5 years?

1. Get my Bachelor Degree.


2. Get my first Job @ AKN Mtech now M3 Tech hehe.

3. Get my first car - BMW 3 series (Buatan Malaysia - Waja)  

4. Get my first wife .. heheh got another 3 allocation more. first come first serve basis.

5. Upgrade my title to "Abah" for my little hero - Meor Dzulfareez


6. Get My second Job @ MOF Inc. Company (name perlu dirahsiakan kalu idak payah aku)

7. Get My latest up to date Handphone after a few time asyik jual beli second hand jek..  

8. Get My first experience travelling with my little hero on a flight to Sabah.

9. Get my first MontBlanc purchase online heheh..

10. Get a few units of car model collections.   

11. Get our very own 32" LCD TV arr best siket tgk movie

12. Get to play paintball in the jungle enviroment and urbun enviroment at Mud Trekker

13. Get my first snorkeling trip @ Redang Island 
14. Get myself work out cuzz i'm fill with excessive toxic @ dah naik siket berat badan.
15. Re launch back my old blog...and the list continues.

Check This out..

There was an error in this gadget