Sunday, October 25, 2009

Sunday Ride: Awek jogging pembakar semangat hehe..



Route : Sec 8 - SUK - Sec 4 - Sec 3 - Tasik Shah Alam - Tasik SUK - Masjid - Sec9 - Sec 8
Distance : 11:65 Avg Speed : 16.5 km/h
Max Speed: 30 km/h Time: 00.40.00
Tyre setting : Track & Road Tyres
Number of doggies : 0
Number of Awek: 2
Number of other Riders: 1 Riding Mood : rilex

Today aku try kayuh jauh siket. Biasanya aku akan lalu SUK / Sec 4 and pit stop kat bus stop depan IPK Selangor hahah lame gak laa aku tak ride nih. Since dah ade basikal sendiri and being motivate with rezdrake yang ride ke office so aku pon nak tengok aku leh ride sejauh mana. Previously selalu aku akan lepak kat Taman Rekreasi SUK aku decide teruskan ke Sec 3 hmm so far so good..traffic pon xde hal keter tak banyak so just teruskan ride aku.. proceed to sec 3 then ke roundabout sec 2 hmm not bad. Kayuh lagi lalu tasik then sampai roundabout masjid aku x berapa berani nak cross pasal keter sume laju giler.. demm..so aku proceed to Taman Rekreasi SUK.

Lepak for a few mins sambil ushar aweks2 yang syok berjoging heheh demmm... hmm then proceed home melalui masjid Shah Alam then layan lap kat depan Shah Alam mall kayuh lak kaw2 sampai ke bus stop IPK selangor. Hmm again not bad. Lepak jap situ cuzz umah aku nih berbukit so perlu tenaga yang cukup. Time lepak kat bus stop nih laa ramai yang dok ushar hahah dari jiran tetangga sampai laa ke forienger heheh..sambil tuh ade lak rider basikal racing hehe berumur gak.. lalu depan aku hehe siap angkat tangan and aku pon angkat tangan gak hehe bangge oo and respek orang tua nih still riding hehe.. Back at home.. basuh siket beskal nih haha dari beli terus pakai basuh pon x heheh kali nih je aku mandikan hehe.

Next week insyallah will try further more maybe lalu kompleks or try tasik sec 7 hehe.

Saturday, October 24, 2009

DIY: My Bimmer Eyelid

Ok DIY minggu ini mencantikkan eyelid bimmer aku hehe.. Kos yang murah cuma yang mahal siket dengan kreativiti je laa.. lain orang ade kekretivitannyer tersendiri tol dak? Alrite, basically apa yang diperlukan:

1. Flat Black Tinted leh dapat kat kedai accessori kereta. RM 15 jengget je.
(Warning.. korang jgn beli kat kedai Aksesori SATO Sec 7 Shah Alam sebelah Hakim. Inih olang manyak cibai punya. Bukak Harga RM30.. apelan lak 30 slalu aku beli belas2 jek.. peh tuh dia bagi kurang 25 aku gi check rega situ tulis RM20 tiu lei punya apek suke2 ko nak tutuh rega..wa potong lu punya saga kang.. aku tiau dia balik mintak Rm15 cakap mau pasang sendiri padahal aku nak wat mende lain haha dia x puas hati nak tau gak aku nak wat aper haha.. nanti lu leh tengok sini blog maa.. itu barang bukan taluk cerlmin saja maa eyelid pon boleh kasi bikin maa.. so hai)

2. Cutter kalo leh tajam siket.

3. Lighter (nih api kena modified kasi tinggi siket hehe)

4. Kretiviti dan usaha.

Dah ada semua boleh mulakan..


Bersihkan lampu depan tuh dan jangan bagi ade kekotoran.. mana tau kut2 ade binawe ke yang melekats. Next dengan kretiviti anda agak2 laa berapa besar yang korang nak pakai.. Then potong. Potong dengan kemas supaya takde line yang bengkok. Okeh mulakan dengan menampal dengan berhati2. Part nih terpulang pada anda nak senget ke or nak stairght or nak ikut line kat lampu tuh ke. Cuba bayangkan bulu kening artis yang korang suka arr... buat laa cam tuh. Tampal dengan cermat.. mana yang ada gelembung tu arr masa nih laa guna lighter. Bakar siket then tekan pada gelembung untuk keluarkan udara yang terperangkap.


Ulang kaedah ini untuk dapatkan tampalan yang sempurna dan cantik. Akhir sekali beri tepukkan untuk diri anda kerana berjaya menunjukkan kreativiti anda.


Friday, October 23, 2009

Budget 2010: Broadband user get tax relief


Malaysia Budget 2010

Strengthening ICT Industry

39. To strengthen ICT, the Government will expedite the implementation of High Speed Broadband (HSBB) at a total cost of RM11.3 billion, of which RM2.4 billion is from the Government and RM8.9 billion from Telekom Malaysia. Initially, broadband services with the speed of 10 mega bytes per second (Mbps) will be provided in selected areas in Kuala Lumpur and Selangor by end-March 2010. Subsequently, these services will be extended to other selected areas nationwide between 2010 and 2012.

40. Broadband penetration is currently at 25%. This rate is far lower compared to 95% in the Republic of Korea, 88% in Singapore, 64% in Japan and 60% in the United States. In order to attain developed nation status, computer ownership and broadband penetration should be enhanced. Various tax incentives have been givento augment the supply of broadband services in Malaysia, in respect of infrastructure development and capacity. To further enhance broadband penetration, the Government proposes that individual taxpayers be given tax relief on broadband subscription fee up to RM500 a year from 2010 to 2012.

41. Civil servants are eligible to apply for computer loans up to a maximum of RM5,000 from the Government once in every 5 years. To encourage computer ownership, civil servants can now apply for computer loans once in every 3 years.

courtesy paultan.org

conclusion? haha boleh laa.. next year x payah kena tax.. bonos pon tarak.. sorry laa LHDN aku anto borang with negatif ammount ler ek.. kire korang utang aku lak hahah :P err on the other hand leh arr beli pc baru whohoo!! siap ngan lcd 32" utk pc aku hahahar.

more on malaysia budget 2010 check out here:





Monday, October 19, 2009

Clicks: End Of Syawal @ EQ


Next, Clicks @ Hotel Equatorial Bangi. Alhamdulillah Majlis Jamuan Hari Raya opis aku nih goes well. Congrats to all team members! Me as official photographer got a few shots to share here! Err nih pon free bro.. xde charge siket pon untuk office hehe. Maklum la buget sederhana aje.. tapi the food dem nice especially kambing pehh.. dapat layan seround jek lain x putus2 layan hahh.. Very entertaining, each team members knows their task hehe almaklum laa aku declare jadi floor coordinator arituh hahah. Walaupun penat tapi very enjoyable and had a really great evening.

Pix Updates!



Pix above courtesy from edan

Saturday, October 17, 2009

Clicks: 13Ghots @ Open house

Shoots at Ayie's open house. An addtional work during raya season is to fill up stomach with food from open house invitations. Hahah pinggang aku dah membesar nih.. need to work out @ gym!


Monday, October 05, 2009

TAG by Rezdrake

Melunaskan Hutang 'TAG' si Rezdrake

1. Sila ambil gambar beg yg anda bwk gi kerja :)

Ini beg yang aku bawak ke opis

2. Kemudian sila ceritakan sedikit apa yang terkandung dalam beg anda. Sila sertakan gambar sekali kemudian terangkan secara detail isi beg anda.


Basically dalam beg nih ade macam gadget:

1. Camera DSLR D80 aku with kit lense and 18-135mm lense
2. DSLR Accessories; battery charger, usb cable, SD card, brush, kain, and nikon manual book.
3. Laptop opis. Nih bile perlu je aku bawak balik kalo idak wat berat beg jer hahh.
4. Nokia Usb data cable utk nokia 6220 aku.
5. HTC USB data cable/charger untuk HTC Touch 3G aku.
6. RJ45 cable err kalo x salah aku 3 meter kut heheh untuk Laptop aku.
7. External HDD aku err 80 Gig jerk
8. Thumbdrive aku 8 Gig and 1 Gig
9. Cutter untuk potong cable
10. Koyok hahah mana tau kot sakit2 or lenguh2 urat badan haha.

3. Nyatakan sebab2 anda suka beg anda itu

Beg nih free err pasal pak aku beli ekon york err dapat 2 bijik adik aku sebat satu aku pon sebat satu. Dah namenyer rezeki patutnyer dapat satu jek hahah. Since beg nih banyak comparment so aku guna beg nih untuk letak gaget2 aku seperti camera and laptop. Sejak ade DSLR nih nak kena bawak hari2 utk cari best shot hahah. Aku suke beg nih pasal comfort and banyak pad sesuai untuk peralatan komputer dan kamera. Bila pakai nampak cam beg skolah ah biar laa nampak kodi dari jadi bahan target.

4. Sila nyatakan kenangan manis atau apa2 yg istimewanya beg itu pada anda.

Kenangan manis? err beg nih dah banyak berkhidmat masa aku jadi photographer event2 besor opis aku. Paling jauh aku ngan dia merantau ke kelantan masa handing over project @ kelantan. Baru beberapa tahun je aku pakai beg nih pon.. sebelum nih gi opis mana bawak beg pun haha lenggang kangkung jerk.

5. Sila TAG org yg lain :

1. Edan
3. Yatt

p/s: kalo free wat ler ye aku tau korang banyak beg,

Clicks: Just some weekly shots


Testing edan nyer lense. Racun kuat betul dia nih soh aku beli lense nih hahah nanti laa ade rezeki aku beli. Lense memang superb hahah.. check it out!



Sunday, October 04, 2009

Back @ Work: Edisi Lepas Raya & Buvday

Back from raya holidays after a week haha lame tuh aku cuti tahun nih.. tuh pun banyak lagi cuti nih pun dah nak end of the year haha. Masuk je opis dem bz.. meeting memanjang.. wat tuh laa nih laa.. but mood raya tetap ada gak.. ade gak lari sana sini open house hahah save siket budget lunch. Before that alhamdulillah aku dah menjangkau late 20's hahah well masih 20'an dan bujang(3) lagi hahah.. for my buvday aku tahun nih aku beli mtb sebijik.. Ini pun hasil usaha racun dan dorongan dari ijan@rezdrake yang berbasikal ke tempat kerja. Aku pon dah lama x layan basikal. Last skali masa aku darjah 6 hhaha.. aku nih boleh dikategori sebagai tikus membaiki labu.. bukak boleh pasang har har har.. last2 tinggal satu skrew hahah.. Tapi bila dah keja nih ade duit sendiri arr bile beli sesuatu benda hah nak bukak pon sayang.. hahah diy tetap diy memang aku akan mod menjadi lebih unik dan aku akan lebih berpuas hati heheh. Mana leh tahan tengok beskal stendet jek. Accessories yang aku tambah: tempat letak air, helmet, pump (beli kat carefour subang), lampu depan & belakang (get it @ jalan pasar baru 12 jengget jerk) and speedo meter cateye (nih beli kat sec 13 belakang tesco besor) hehe branded with a reasonable price. Hahah kepade bos aku.. asset nih will be listed in my next asset dec hahah..

Kalo berminat leh layari http://www.engwah.net/ heh aku beli kat sini ler.

Besides that aku pon treat myself a nice lunch for my birthday hahah at lease something different gak aku buat.. Slalu makan kat luar jerk hahar. This time i've made myself a Lamb Chop. Lame aku x mengketedarah bebiri nih.. sekali terliur laks.. so gi giant beli ape patut balik aku masak for me and my wife. Ntah cam ner aritu aku masak sedap kut the next day wife aku pon nak that dishes lagi hahar. Maybe aku masak dengan penuh kasih sayang kut heheh.


Check This out..

There was an error in this gadget