Friday, June 26, 2009

Bumblebee @ Petronas


What happen today? err beside of MJ is dead.. ah abaikan je.. dah jadi lagend pon.. and most of the radio stations pon giving out tributes to MJ aku lak still get into with Transformers. Although aku tak sempat nak gi tengok kat cinema lagi (err maybe sunday early in da morning kut) tapi aku dah tengok yang haram nyer version (hehe dload by pirates of rashdanbien) haha haram tak clear pon sound dia.. tapi ok laa dah tau aa citer cam ner but kena gi tengok wayang gak.. action dem cool.

So today, as stated in my calander "26th Friday - Bumblebee" means that hari nih dah start jual Bumblebee kat Petronas nationwide. So aku gi laa isi minyak kat pertonas tadi and maybe today my lucky day.. ade orang generous sangat tinggalkan receipt kat card transaction @ petrol pump hahah.. so dengan resit tuh laa aku beli Bumblebee aku for RM 15.90 hehe and lagi satu resit minyak yang aku isi tadi for second bumblebee. Kali nih tak mau open box, simpan and preserve it for comming 10- 20 years hahah leh jadi mahal ooo. Dulu masa transformer was hot item that time around 80's haa mahal giler and tak mampu.. Now i've got my own money hah ape lagi beli la.. ape nak wat toy's collectors.. tuu pun kire bagus bukan awek's collectors or bini's collectors (limit to 4 jek) haha. Next item to collect.. starscreem & optimus prime hehe.. catch the updates from me soon..

Monday, June 22, 2009

Dzulfareez 2nd Buvday Party

Again yesterday, Meor Dzulfareez had his second birthday party only this time around just a small party. But then this year birthday cake was a number version hehe. Selalunyer square or round version.. this time it was a number 2 cake. Tempah kat King's 2 weeks before hahah pasal last year tak sempat nak order hehe. Kek memang sedap. Kalo sape nak oder leh oder kat King's hehe promote lak. Next will be Ein's 21 key type cake haha.. siap laa ein kaw² abang adjust hahah... siap ade clown skali heh. Back to the story.. emm kek.. heharap ade lagi laa leftover kek tuh.. kempunan gak hehe.

Again, Happy 2nd Birthday Meor Dzulfareez from papa & mama!

Saturday, June 20, 2009

Coffee Break @ Ipoh Station Antique Cafe

Petang tadi lepas beli ayam kat pasar borong equine, singgah jap layan kopi kat Ipoh Station Antique Cafe. Arrived around 3pm cam tuh..saje dating ngan wife aku japs. Kat kedai tuh tak berape ramai sangat pasal lom minum petang laie pon hahah. Kedai nih unik siket pasal dia simpan banyak barang² antik dari gelas, pinggan mangkuk, rokok, radio, meja kerusi, dan tak lupa gak toys zaman dahulu.. bas tin tuh..


Aku order ice white coffee & roti bakat and me wife oder lime juice. Emm sambil2 melantak dan minum kami didendangkan dengan lagu2 p.ramlee. Ada gak customer yang ade pon layan gak lagu2 oldies tuh pehh.. The best thing kat kedai nih ade free wifi hahah sambil layan p romlee.. leh layan gak internet. More details bout this coffee shop as per below:

Shop: Ipoh Station Antique Cafe
Location: Taman Bukit Perdana Puchong
Price per food: Rega cam kopitiam biasa laa..
Specilities: mee goreng , roti bakar , err nanti aku test lagi hehe.


Tuesday, June 16, 2009

Dzulfareez 2nd Birthday



Happy 2nd Birthday to my kiddo Meor Dzulfareez (16th June). Petang tadi balik awal siket nak sambut besday si fareez nih. Petang tuh tokwan dia belikan kek nak sambut besday cucu dia nih. Around 7 pm lepas fareez mandi sume, bring up the cake then put up 2 batang lilin then nanyi siket lagu besday and soh fareez tiup. Before that opah and tokwan dah ajar dia cam ner nak tiup lilin haha. Agak lame gak laa dia nak tiup lilin tuh but alhamdulillah berjaya gak haha. Lepas melantak sume kek tuh, lepas maghrib, aku pon bawak my wife, birthday boy and bibik gi subang parade dinner kat sana.
In the same time aku pon nak ushar transformers nyer barang haha and belikan hadiah for fareez. Pilih punya pilih, selepas mommy dia cadang soh beli tricycle rega pon cam nak terkeluar bijik mata RM350++ tuuuu nak pakai lak x dan 1-2 hahah.. so aku decide belikan dia thomas siap ngan track skali haha.. barang product tommy well ok siket.. baling pon x pecah cuzz previously pernah beli barangan tommy ni. Ape pun aku bingit gak transformers yang hot item sume abis ahahah.

Items To Let Go


Item: Timberland Loafers Size: 8
Price: RM 120 nego


Item: Line 7 Soccer Boot Size: 8
Price: RM 35
update! : item SOLD!


Item: Waja Rear Visor
Price: RM 35


Item: Toilet Top Push Button Flush Valve [DIY item]
Price: RM35

ade 2-3 barang dah ade orang call. Kalo berminat leh ler call or sms me.Location Putrajaya & Shah Alam (siang kat putrajaya malam kat Shah Alam). COD term!

Sunday, June 14, 2009

DIY For Da Week - Repair Kipas Meja

Weekend nih aku dok wat spring cleaning mana² kotak and barang² Dzulfareez yang dah x pakai (katil, storller, and other baby stuffs) aku sumbat masuk store room. Dalam masa yang sama aku ushar dalam stor kut² ade benda yang boleh di"mudah.com.my" kan hahah. Maklum laa blan nih ringgit ditutup berjaga². At last ada a few things yang aku nak letgo kat mudah dan ada pada tuh aku repair balik. Bende nih berguna ketika nak menghadapi el nino @ time blan posa sure panas kan hahah. Kipas nih terbiar dalam store dah lama.. so aku amik then test tgk jalan ke idak? on je suis.. jalan.. hmm masih elok tapi part tang nak pusing² auto tuh x jalan.. belek² tengok roper²nya dah patah handle.

Hm time nih nak cari gam kuat pon malas nak kuar. So aku check out peti doremon aku. Yang ade dalam tuh cable tide, dawai and many more tapi gam gajah xde. So dengan kuasa yang ada padaku aku bertukar menjadi mc.gyver hahah.. Aku pebetul balik kipas tuh dengan beberapa cable tide. hmm kasi tarik kuat2 then wala berfungsi semula. Test 2 -3 kali hmm nampak kukuh. Next aku cuci bersih² at last aku simpan balik kipas nih for future purposes hehe.

Friday, June 12, 2009

Hazy Morning

Pagi nih around 7.oo am aku kuar umah. Keluar je dah nampak jerebu. Tak berape teruk lagi. So along the way to the office aku decide nak amik gambo pasal haze nih. Check out picas taken this morning.
Batu 3 Shah Alam - Elite Highway

Putrajaya Tol - 7.45 am Putrajaya..erk mana putrajaya?

P/s: To all drivers out there, please turn on your lights. kalo ade foglight tuh pasang ler.. haha.



Thursday, June 11, 2009

Jonker Walk


Lepas gi shopping we decide to have dinner kat sec 9. Restoren Jonker Walk hmm masakkan nyonya + stimbot. Sampai time tuh x ramai orang haha pegi time lepas maghrib hahah :P.
Tengok menu hmm leh tahan.. aku order kueytiow goreng, chicken wings & air kopi muor. Wife aku lak oder nasi goreng cine & teh ais. Sementara tunggu makanan depa bagi makan keropok hmm at lease leh lapik pewot. Dlm 15 min cam tuh makanan pon sampai. Ape lagi bace doa makan dan terus melantak.
Emm Kueytiow aku just nice semua rasa ade..suap sekali rasa panas haha next pedas siket next compem laa sedap. Peh tuh aku test wife aku nyer nasi goreng hmm just nice and meet the requirement mulut aku. Nasi goreng wife aku nih ade sambal belacan pehhh kena ngan nasik sedap gak. Next aku test chicken wings hmm sedap gak. Menyelerakan. Tang rega tuh hmm smalam meal aku wife aku ngan additional sebungkus mee hoon sup cost around RM29.00 jek hmm well ok laa bagi aku. Makanan dia pon banyak x ciput pon. Penat gak nak abiskan.

Restoren: Jonker Walk
Location: Sec 9 Shah Alam (Belakang Concorde Shah Alam)
Price Range: per meal around RM8-10
Special Item: Kari kepala ikan, StimBot & others nyonya food.

Living Quarters Sale


Malam smalam wife aku punyer laa seronok citer pasal Living Quarters Sale. Dah dia gi shopping ngan mak mertua dia kaw² lak tuh mak aku shopping haha maklum laa barang murah. Tak kisah laa barang tu outdated ke ape ke janji ade gak beli barang branded. So ari nih aku kena balik awal siket pasal dia nak gi shopping maklum laa aku nih Menteri Kewangan. Arived at the vanue Stadium Malawati Shah Alam around 6.30pm.
Hmm ramai gak orang mostly women laa macam nak gile membeli belah. Pilih tuh laa pilih nih laa. Overall rega pon menarik. Banyak barang² kelengkapan rumah dari branded item sampai ke cap ayam item. Dalam pada tuh ade gak "happy hours" price reduce giler haha. Memang ramai laa yang sebat cam cekodok goreng lakunya. Anyway tujuan aku smalam pon pasal nak beli hadiah kawen wat member and wat sedara mara yang nak kawen haha.
Prepare hadiah awal² kalo idak sebelum nih aku main style "guna semula" haha hadiah mana² yang aku dapat dulu time kawen aku bungkus balik bagi kat pengantin² yang lain heheheh.. Do check out the sale memang berbaloi.

El Nino - How to


El Nino? ape tuh? name sejenis kucing ke? hahah menurut sumber di internet:

WHAT IS EL NIÑO ?

Every three to seven years, a warm current of water replaces the usual cold current of water off the west coast of Peru, South America. This observed oceanic phenomenon is called El Niño. This warming is now known to occur over a wider area covering the central and eastern Pacific and has linkage with the occurrence of some major unusual weather conditions in different parts of the world like severe floods and prolonged droughts. In Southeast Asia, Indonesia and Australia, drier than normal conditions occur whereas central and eastern equatorial Pacific are unusually wet.

Typically, El Niño lasts between 9 to 18 months. It usually begins to develop in the early part of the year, peaks at the end of the year and declines by early part of the following year. El Niño of the same intensity may not give rise to exact replicate of climate patterns.

[source: http://www.kjc.gov.my/english/education/weather/elnino.html ]

Menurut berita² di dada akhbar (bukan akhbar khan.. yang tu dada dia banyak bulu) fenomena ini bermula dari bulan nih sampai September.

Macam mana nak hadapi fenomena ini?

1. Minum banyak air.. pasal badan senang dihidrate cepat kering so memerlukan air yang banyak.

2. Kurangkan aktiviti luar. Pada yang ade asma(bukan asma rojak) dok je umah hahah kang semput sape nak tolong.

3. Kurangkan pembakaran terbuka.

4. Kalo dah teruk nak kuar gak pakai mask. Bukan terus jadi mask rider haha.

5. Sape ade sakit kulit or kulit sensitif arr standby laa ubat.

6. Simpan laa stok air. Kang kemarau payah lak. Kire mandi kolah laa.. jangan lak gi mandi kat kolah surau lak.

7. Kalo leh dok kat umah..lagi bagus.. kurang pencemaran dari asap ejos dan penjimatan berganda haha.

More info padal indeks udara tercemar leh check out url ni --> http://www.doe.gov.my/apims/


Wednesday, June 10, 2009

Troubleshoot Neo

Lunch tadi member aku call soh rescue keter dia. Ingatkan brake down ke accident ke ape.. ruper2 nyer pintu x leh bukak. Hmm mana nak cari pomen kat putrajaya/cyberjaya.. bodoh gak authority kat sini xmo bagi bukak woksop area putrajaya/cyberjaya yang ade pun jauh gile semuannya ada dipinggir putrajaya.
So aku pon roger la dak opis aku si Hasbul da ajis sotong. Nasib baik dia ade member dak woksop dari nilai pehh.. but before that lepas lunch ade lagi satu keter dak opis aku dah rescue bersame ngan dak² opis yang lain.. haha nih plak alarm nyer kes.. sudah makan batteri keter dia kaw² last² kena gak guna keter green goblin edan untuk jump start. Hahah selama aku keje sini "jumper" aku dah banyak berikan jase haha.. Back to the story.. Aku jumper member aku ptg tadi kat mamak ngan si pomen nih. Ijal the pomen de woksop kat nilai. So lam 5.30 tuh gerak gi cyberjaya. Sampai sane ingatkan nak wat jalan mudah laa cari pintu lain yang ade lock? hahah rupe²nyer ada 1 je pintu leh bukak pakai kunci hmm lain x dak hahah.. haha nak security nyer pasal bile jadi cam nih hmm memang payah pun.. tahniah kepada pembuat kenderaan ini.
So si Ijal pon godek punya godek korek punya korek pon x jalan.. last² kena cabut gak handle..pakai cable tarik siket baru pintu leh bukak. So cable tuh pengganti handle tempat bukak pintu hahah. Mission Accompolished.


Check This out..

There was an error in this gadget