Friday, August 28, 2009

A long & Different Journey back home

My journey from office at Putrajaya to my house in Shah Alam for a past few days very interesting. Started last monday till today aku pon tak tau nak balik ikut jalan mana. Tapi yang bestnyer semua jalan untuk sampai ke rumah aku nih berbeza setiap hari. Untuk sebelah pagi jalan aku tetap sama dan tiada berubah malah tak ada jem. Sepatutnya kalo masa bekerja berubah tentu orang berpusu² pegi kerja awal rite? dtg awal leh chalo awal. Tuu yang aku pelik hahah.

Nih laluan biasa hari² aku balik rumah dari Putrajaya ke Shah Alam melalui elite highway & federal Highway.

Nih Hari Isnin nyer route

Hari Selasa.. jauh siket pasal ade pasar malam @ sec 6

Hari Rabu sekali polis tutup roundabout laa pulak kena detour jalan lain.

Hari Khamis hehe lalu SUK Selangor ahah ade sticker and hujan lak time tuh mana de guard nak dok luar.

Next hari Jumaat ermm will update the route soon! cuma hari nih kena fetch e.ein @ cyberjaya lak. Hahah need to make fast decision and kalo ade gps pon helpful gak hehe. By the way my office hours ends at 4.30pm hmm kire bebetul gerak around 4.45pm hehe tak de singgah mana pun it's just balik rumah haha paling awal aku sampai around 5.15pm tuu semalam haha paling lewat aorund 6.30pm hahah ari selasa jem tak hengat hehehe.. ape² hati musti mau sabar. kalo x sabar nanti sodok keter orang lak..hehe

Very Rumbu² Nandre My Darling

Around 2 pm ++ smalam wife aku call and she told me that dia on da way nak balik from penang. She add up lagi dia ade bawak balik barang yang aku pesan hahah. Aiseyman.. very² rumbu² nandre laa darling. Bukan takat 1 tapi 4. Aiyooma can't wait laa (sebut ayat nih sambil kepala pun pusing skali). So off from work around 4.45pm time tuh kat Putrajaya baru lepas ujan and all the way aku akan menenpuh hujan dan jem yang tahap dewa hahah. Around 5.30pm sampai umah hmm abis semua short cut aku ikut (next entry aku akan citer pasal route aku minggu nih). Emm around 6.00 pm wife aku sampai. Aku masih menanti barang yang aku pesan. Terus ke meja makan pehhh satu beg plastik kaler merah dalam nyer ade...

Tuu dia aih.. murtabak ayam 4 keping (1 bagi kat mertua 3 aku taram hahah), kuah kari ngan dal superb! pesal aku cakap superb? pasal nih mai jauh dari tanjung dan yang menariknya dari Restoren Hameediyah! Since kuah kari dah ada apa lagi kuah tuh aku sira atas nasi pehhhh.. xyah citer la dia punya feel masa aku berbuka smalam. Terasa kas² yang satu bungkuih depa boh lam kari tuh huihh.. nih kalo ada ayam ros huihh x tau laa la nak habaq lagu mana aih..


What so special bout this restaurant? restoren nih banyak kenangan bagi keluarga aku. Asal raya ke2 tak pun ke3 haa memang kami sekeluarga will have nasi beriyani + ayam ros + danging kicap+ sambai nyoq there plus murtabak to take away hahah. Family tradition dari arwah tokwan ngan tok aku sama² menjamu selera kat sini haha.Lain aku x yah cita laa hangpa kena pi sendiri tengok hahaha. Tapi kalo raya tahun nih aku dan singgah, aku akan update ngan picas and info!



Tuesday, August 25, 2009

The Chronicles of Fasting Month


What u might do during Ramadhan.

1. Woke up early for sahur then can't sleep. Stomach full already haha.. so before waiting for Subuh prayer watch tv or go online. Ahh miss this moments during univ days. Get into IRC Channel during sahur time hehe.

2. Working time also change, u need to get to the office early. So if can't sleep, after Subuh Prayers, prepare yourself to work. Of course at this time the traffic in a excellent flow! and no jam plus sometimes u may do a Sunday drive technique! hahah.

3. Next at the office, u might have experience to be the first fella arrived at the office. Hmm so far for me already twice including today hahah. Attendance cemerlang ooo this fasting month oo insyallah heheh.

4. While doing work. Nothing much to said well it's on going process.

5. Lunch time? hmm at this time u'll feel sleepy. Go for a quick nap! it will refresh you back! ahah at lease dapat gak tido hehe. Tak pun leh dengar tazkirah emm add up another pahala insyallah hehe.

6. 4.oo pm around this time zone, u'll start thinking what to have for break fast. As the clock ticking it's already 4.30pm wohooo.. can go home now! yeahoo.. work? err can continue next day early in the morning what hahah..

7. Thinking of food, bazzar ramadhan will be the right place. Confirm boleh jadi gila if u can't control yourself! There's so much choices of food there. Tapikan.. why during non fasting month takda plak orang2 jual macam nih.. ex: ikan terubuk bakar, ayam golek, laksa penang and other kinda type of drinks sampai nemo nyer air pon ade jual. Try to have a look around pasar2 malam after fasting month nih sure xde nyer laa hahah..Air sirap laa paling sedap time berbuka hahah maybe psychological thinking kut.. the most delicious drink ever during fasting month! hahah. Another thing was the kurma, during this fasting month je very famous! almost everyone gonna have this during break fast.

8. While waiting for break fast, kalo ade family hmm mingle around with family, if among friends also u might get updates bout other friend. This the beauty of ramadhan, everyone will have their food together at the same time. You won't have trouble with a waiting ordered food for a long time rite hahaha.

9. Terawikh prayers, hmm during this time u might meet a few of your old friends hahah. After prayers u gonna have morey together2 hahah or maybe u might end up at mamak for a TT (Teh Tarik) session and watching epl hehe.

10. Went home and sleep hehe.. compem tido mati nyer hahahah..

Friday, August 21, 2009

Flashback Puasa


Alhamdulillah tomorrow dah start berpuasa. Bile citer pasal puasa nih teringat balik the time when i was a litta kid. Masa nih laa macam2 perkara boleh berlaku. Malam sebelum puasa.. cam biasa laa tunggu kat tv tengok penyimpan mohor besar raja2 bagi tau esok puasa.. hmm bermula laa episod aku berpuasa the next day. And the chronicles as per below.

- First day posa hmm nothing much cuma bila dah masuk tengahari and panas terik hmm mule laa nak cari air. Port paling best bilik air hahah bile hari dah panass so ape lagi gi la mandi haha sekali simbah hmm terbukak mulat zupp masuk siket hahah.. dah feel lame2 banyak ler air masuk hahaha ilang dahaga hahah.. tapi terkantoi gak huahahah.

- Jam menjadi teman sejati haha asyik2 tengok jam asyik2 tengok jam.. bile laa nak buka posa nih? hahah. TV x yah citer laa nak tunggu citer kartun transformers, ultramen, mask hmm kul 5.00 pm hahah tapi bila tengok jam pehhh baru kul 2.00pm ha nak wat ape? last2 terbongkang tido hahah. Kalo tak tido majalah Gila-gila dan Ujang ataupun majalah lawak menjadi bacaan aku hahah.

- Bile time nak buka posa.. cam biasa laa sebelum tuh mandi dulu hahah hirup lagi air hahah :P. Bila azan dah berkumandang terus sound " okey dah bleh bukak dahhh!! " terus the first thing air laa.. kalo dapat yang sejuk nyer haa best ooo.. at this time semua orang bukak puasa sama² yang dengar bunyi pinggan and sudu berlaga jerk yang berkumandang dari ruang2 makan dan dapur jiran2 sebelah haha.


- Kalo dah berbuka dengan air dulu of cuzz laa bila nak makan bende lain dah full haha last2 ape yang di hajati tuh x dapat nak tunaikan haha... time tuh baru tau nafsu tuh ape hahaha..tuu siap package ngan sound skali haha membazir jek hahaha.

- Time terawikh hmm pegi pon pasal member2 sepermainan pon pegi berterawikh. Lepas 8 jerk hmm sume cabut.. tapi sebelum tuh sebat 2-3 ketul kuih morey hahaha. Haa lepas terawikh nih laa best siket. Selain melakukan aktiviti ridah petang yang dibawa ke malam macam biasa, ada satu lagi aktiviti tambahan iaitu main mercun hahah.. mana dapat stock? jangan ditanya haahah tapi memang best letup sana sini hahah sampai boleh dijadikan bualan di sekolah pada esok paginya. "weh seksyen mana yang letup kaw2 arr smalam superb ooo"

- Time sahur lak hmm cam biasa dah penat bermain malam tadi.. tido x cukup dan nak bangun tuh pehhh punya laa payah. Kejut punya kejut bangun gak and terus makan. so dengan seberapa pantasnya makan dan terus naik bilik sambung tidur balik.

Yeap bende nih berlalu sepanjang bulan puasa dan seminggu sebelum raya arr yang nih nanti aku citer laa time2 nak raya nanti yer hahaha. Dan pastinya aku akan monitor anak2 aku nanti mana tau kot2 ade plan cam aku ke hahahahah... at lease leh kantoikan diorang ahahah :P


Tazkirah Ramadhan

Asas untuk menjalani ibadah puasa dengan baik ialah melaksanakan segala tuntutan agama tanpa bersifat terpilih dan hanya masa bermusim.Di sebalik keributan umat Islam berpusu-pusu membeli juadah berbuka, seorang pendakwah bebas yang juga seorang pengamal perubatan Islam di ibu kota menasihatkan agar umat Islam mengelak daripada membeli juadah berbuka puasa di Bazaar Ramadan yang dijual oleh peniaga yang dilihat ingkar dengan tuntutan agama.

"Antaranya, kalau nampak dan pasti dia seorang lelaki yang tidak berpuasa maka sebaik-baiknya janganlah membeli atau boikot juadah yang dijual kerana secara terang-terangan dia melanggar perintah Allah," katanya sewaktu berceramah di salah sebuah syarikat di Kuala Lumpur.

Sebagai umat Islam katanya, kita diajar supaya tidak bersubahat atau membantu golongan manusia yang menginkari suruhan agama dan sebagai pengajaran kepada mereka supaya mentaati perintah tuhan.Selain itu, antara lain yang dititik berat dalam soal ibadah puasa selain pelaksanaan puasa itu sendiri ialah perintah menjaga aurat khususnya kepada kaum wanita yang ada di antaranya mengabaikan dan tidak menutup aurat ketika berniaga di bazar Ramadan yang mudah mengundang fitnah yang berpanjangan katanya.

"Begitu juga jika juadah yang dijual itu terlalu tinggi harganya, tidak munasabah dan menekan para pengguna,eloklah dielakkan daripada membeli juadah berbuka daripada mereka ini," katanya yang tidak mahu dikenali namanya.

"Sesedap mana makanan itu sekalipun, yang penting ialah keredhaan Allah SWT kepada kita dalam menjalani ibadah puasa secara keseluruhannya, " katanya.

Sebelum ini juga sebuah akhbar melaporkan tentang isu kecenderungan warga kota menjadikan amalan berbuka puasa di hotel dan restoran mewah sebagai gaya hidup sungguhpun n bayaran bufet Ramadan mencecah RM128 bagi orang dewasa di hotel lima bintang di ibu kota.Pegawai dakwah di Islamic Information and Services Foundation (IIS), Shah Kirit Kokulal Govindji yang mengulas sikap masyarakat hari ini dilihat banyak membazir sewaktu berbuka puasa.

"Membazir membawa kepada dosa. Sepatutnya kita hindari daripada membazir.Apabila berbuka puasa biarlah seperti yang kita makan malam pada hari-hari biasa...Seharusnya di bulan Ramadan ini kita dapat menjimatkan perbelanjaan, " jelasnya.

Sementara itu, mengulas tentang sikap berbuka puasa di luar, jelas Shah Kirit, sebaik-baiknya bagi yang berkeluarga berbuka puasa di rumah dapat mengeratkan lagi hubungan sesama ahli keluarga. Bagaimanapun katanya, tidak salah berbuka puasa di luar, sekiranya dirancang dengan sebaik-baiknya. Ini termasuklah memilih tempat yang menyediakan kemudahan untuk bersembahyang.Tambahnya, sungguhpun kebanyakan tempat makan menyediakan kemudahan tempat bersembahyang, ada kalangan masyarakat yang dengan sengaja mengabaikan solat.

"Jika kita berpuasa tetapi tidak solat, akan tergantung amalan kita. Perkara pertama yang akan di soal di akhirat kelak adalah solat," katanya.

Menurut petikan Al-Azim.com, sesungguhnya agama Islam melarang sesuatu perbuatan atau tindakan yang merugikan diri sendiri dan yang merugikan orang lain.Dilarang menyakiti diri sendiri, membunuh diri, mencuri, menipu, bersubahat, fitnah menfitnah atau menjatuhkan diri sendiri ke lembah kesengsaraan walaupun dengan motif sebab apa sekalipun dan ini dikuatkan lagi Firman Allah dalam surah surah Al-Qasas ayat 84 yang bermaksud:

"Barangsiapa yang mengerjakan kebajikan, nescaya ia mendapat balasan yang lebih baik dari perbuatannya itu. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan, maka orang-orang yang mengerjakan itu, tidak dibalas atau dihukum melainkan sesuai dengan apa yang telah dikerjakannya. "

Begitu juga dengan sabda Rasulullah Allah yang boleh dijadikan pegagangan umat Islam yang lain antaranya,"Kerjakan lah sesuatu amal menurut kemampuan kamu, jauhilah apa yang aku larang kepada kamu, dan apa-apa yang aku perintahkan hendaklah kamu kerjakan menurut kesanggupan kamu."

Credits: Ustaz Edan Rashid @ Setiausaha Persatuan Ceria opis aku.

Selamat Mengerjakan Ibadah Puasa! Broadband line Allah dah buka apa lagi kita gunakan sampai overlimit laa.. insyallah!

Saturday, August 08, 2009

Selipar Boyaku


For a past few days wife aku dok sebok nak ajak gi ushar croc bundle. Emm since pagi nih xde hal so both of us pon gi laa ushar ala bukan jauh sangat dari umah pon. Location at sec 9 haha korang cari laa sendiri hahah cuma aku leh bagi tips kat sini kedai dia sebelah kedai lampu hahah.. kalo malam senang siket cari kedai nih pasal diorang open kat parking lot. Kasut kat sini macam2 hmm kalo yang gila croc sila laa datang.. compem korang sauk 3-4 pasang hahaha. Takyah cita laa aku je tadi mau nak sauk 2-3 pasang last nasib baik aku dapat kawal nafsu aku haha sebat laa sepasang and croc handphone holder haha. Jadi laa jaji ade cop croc heheh selama nih aku pakai asadi haha macam croc kalo dari jauh and asadi aku pon dah nak sampai tempoh tamatnya hahah lalu tempat licin sure gedebuk hahah..






But anyway price dia memang giler murah hahah aku nyer tadi pon baru RM60 jek hehe fyi nih china made ala ape kesah sangat janji branded rite hahah.. abis laa lepas nih croc aku nih pon nak kena declare dalam declaration form hahahha.. mesti diorang ingat aku guna duit rasuah untuk beli kasut2 mahal cam nih hahahha...nih ponn beli loan ngan bini aku haha tq bie hahah nanti ayang bayor balik yerk hahah.. :P

Loc: Sec 9 Shah Alam
Item: All types of croc's.. boya longkang pon ade hahah
Tips: Bawak cash.. cuzz it's COD!

Friday, August 07, 2009

Lunch @ Sup Tulang Bangi

12:10tgh kat opis

Yus: oii jomm cargass.. dah nak 12:15 nih..
Aku: roger.. jappp
Nusin: Jom arr bro layan sup.. supp...
Aku: Jap le aku nak siapkan proposal nih... tensen tol...
Edan: Lek arr baru 12:10. Ah jom ar.

Masa nak keluar tuh dah laa beramai² tuh lak si AhChoo lak nampak hahah senyum je laa hahah..cargas 2 kereta menuju ke kampung abu bakar baginda bangi. Cuaca tidak mengizinkan disepanjang jalan so terpaksa bawak slow dah ler kembara WNU nih tayor belakang dah botak plak tuh jalan2 area2 putrajaya nih banyak conner dan banyak kes accident hahah.. kang tak pasal2 lak aku drifting dengan kembara nih.

Ok location sup nih kat sebelah balai polis kg abu bakar baginda.. nak senang lagi dekat belakang uniten jerk. kedai nih memang top dengan sup tulang dia.. arinih je kalo x salah aku kul 1 tadi dah sold out dahhh.. pandai makcik nih masak. Senang cite sape dah layan sup nih sure dah kena mandrem ngan makcik nih hahaha.. Daging yang empuk dengan sup yang berempah serta pedas yang memboleh dan mengompemkan anda dapat selsema tapi tidak laa plak menjurus kepada simtom H1N1.

Tapi hari nih ada kejadian lawak maut yang terjadi masa dok syok layan sup. Lawak memang lawak tapi kalo lawak ini bertukar jadi tragedi payah gak hahah.. nak tau citernya leh check out url nih --> http://kedamaian-hati.blogspot.com/2009/08/pengalaman-menakutkan.html

Kepada edan, nasib baik ko selamat.. kalo ko tercekik tadi nak wat rawatan kecemasan kat ko payah lak.. mau perut ko kena sepak dulu baru leh wat keluar daging yang tersangkut tuh. Ape2 pon memang lawak.. siap leh mintak diskaun kat makcik tuh laie. hahaha..

Kedai: Sup Bawah pokok
Loc: Sebelah Balai Polis Kg Abu Bakar Baginda
Price: takde laa mahal sangat
Tips: Kena gi awal.. kalo idak kempunan laa korang..

Malaysia Boleh


Looks like a bmw 5 series mod to m5 hmm probably the owner must be rich and down to earth fella. Ye laa only got bimmer badge and no msport emblem. Maybe the owner doesn't want to show off sangat laa. Nice job! but wait a minute? err first impression hmm looks like a M5 but watch closely at next image.

Walauwei err it's a hmm a bimmer kawin ahah.. look from the front it's a 3 series model and check out from the rear pehhh a 5 series.. Good job to the modder. Ni baru betul Malaysia Boleh. Buy 1 free 1. Drove a 3 series with a m5 Butt. Congratulation to the owner. Tipah tertipu bang hahah..Well check out another image.. bimmer malaysia also can get 5 series look what heheh.. This will be my next whish list haahah..


Tuesday, August 04, 2009

Saman

Bimmer aku kena saman hahaha.. Try ler register dengan myeg mana tau kut² hangpa pun ada kena saman gak haha.. Haha takpa naa.. hujung tahun nak renew roadtax bimmer aku nih aku settle skali guih naa..

Monday, August 03, 2009

Snow White Cadilac 1959



Kali nih aku nak tambah lagi satu labels untuk posting terbaru aku hahah.. Since aku nih memang minat kereta and kaki motor hahah alhamdulillah aku nih bukan kaki pompuan hahah.. so kali nih aku akan snap kenderaan yang aku jumpa agak rare or pelik yang aku leh share ngan korang.

For a start, aku bawa korang ke zaman p.ramlee where most of the rides besar lebar and panjang. Found this car masa balik dari kl tadi. Very stylo mylo fella yang drive. Since it's sunday well aku x kesah laa kalo dia nak bawak slow. And for me aku kena berhati2 mengekori belakang kenderaan nih since keter nih ketegori klasik kalo sodok mampus! mana aku nak cari parts? haha kedai potong pon xde jual maa..Aku siap leh bayangkan kalo bawak keter nih gi opis ahaha sure aku kena parking kat petronas hahah.. panjang lebar and besar giler! memang aku respect laa kat orang yang leh wat side parking keter2 cam nih hahaha..

keter nih lagi panjang dari estima sebelahnyer tau.. 7 orang leh muat lam keter cadilac tuh. Spoiler nih kalah evo ngan impreza hahahah..

Sunday, August 02, 2009

Wedding @ Masjid Wilayah



Cuaca hujan pagi nih sanggup ku redah dengan bimmer aku membawa keluargaku ke masjid wilayah kl. Sepupu wife aku alhamdulillah nak membina masjid (alhamdulillah and tahniah kepada pasangan pengantin). 1030 pagi bimmer aku menyusuri jalan ke masjid wilayah. First impression Masya Allah! besar dan cantik almaklum laa aku first time sampai sini.. sebelum nih lalu jerk singgah lom laie ahahah.. setakat akad nikah kat masjid tuh biasa tapi kat masjid nih diorang dah sediakan satu tempat untuk upacara akad nikah hmm idea yang bagus hahah.. tambahan pula ruang untuk jamuan makan pon disediakan. At lease untuk orang yang baget sederhana nak kawen and still nak nampak galmour hahah leh arr wat kat masjid nih. Cara pengurusan masjid nih teratur harap masjid negeri selangor pon dapat wat cam nih..


Dewan solat tak digunakan untuk akad nikah tetapi satu tempat khas digunakan untuk upacara ini. Dengan itu dewan solat tidak tercemar dengan bunyik bising budak2 berlari hahah.. kusyuk kalo nak bersolat. Aku pun apa lagi kagum dengan senibina masjid nih haha dah jadi cam mat² bangla ketika solat raya tidak melepaskan peluang untuk snap a few picas untuk tontonan semua haha.. pakai cam handpone jerk. Dslr aku dah diterbangkan oleh adik aku ke langkawi hahah. sambil2 aku jaga hero aku sambil tuh aku snap hahah..

Saturday, August 01, 2009

Dinner @ JM Beriani



ape nak makan malam nih ek? pk nyer pk last² terliur lak bila sebut beriani. Hmm ari tuh dah try beriani nih kat tesco shah alam tapi banyak dah abis so x berape nak feel sangat. So this time around nak kena layan bebetul. So fareez, my wife, me maid and me gi serang JM Beriani @ Tesco Shah Alam. Hmm tak berapa ramai orang tapi yang pelik got a few tables yang reserved. So ngan selamber gi tanye.. roper²nye diorang nyer gimmik hahah nak tarik perhatian haha nice strategy hahah.. so dapat tempat apa lagi order laa.. me wife order beriani ayam merah aku lak test power daging and fareez & me maid layan beriani ayam stendet. Hmm memang sedap.. daging aku sempoi lak tuh masak kurma err maybe kuzi kut haha tapi sedap arr heheh.. wife aku nyer ayam merah ok gak.. and test fareez nyer huh sedap haha. Berbaloi ngan harganya gak sepadan ngan makanannya haha..

Restoran: JM Beriani
Location: Tesco Shah Alam
Price: Reasonable
Suggestion: Recomended to try if seriously lapar.
p/s: Wanna gam kambing ka and ade lagi satu specialities do check it out on wenesday and saturday.

Check This out..

There was an error in this gadget