Friday, May 07, 2010

Melaka memang ade sejarah


Awal blan 4 arituh aku merantau ke Bandar Melaka bukan suka2 tapi atas urusan imigresen. Urusan yang aku rasa leh settle dalam 2 jam (konsep pejabat kerajaan laa) jadi 4 jam.. mulanya aku nak EL halfday jerk terus jadi complete EL. Banyak pengajaran aku belajar masa nak renew permit bibik aku nih dah laa nak wat kat shah alam pegawai tuh kate tak boleh pasal sticker nih kat Melaka je ade so kena ke sana sistem lom sync lagi gilo ape. Bila kat Melaka dia kata leh wat kat Shah Alam demm.


Dah ler overdue lak tuh ape menatang surat dia nak wat so kena kompaun. SOP emm bayor kompaun dulu peh tuh mintak kelulusan then baru leh renew permit. Dah ler nak tunggu bayor kompaun 2 jam and lagi 2 jam untuk permit (but nasib baik dah nak masuk waktu lunch so x sampai sejam laa aku tunggu). Gile betul laa. Pegawai bagi penerangan pon slow kenape laa x leh bayor skali gus senang citer xde laa lame sangat menunggu dah ler dtg jauh hahah.. tensen tol.


Enuff of that, since dah ada kat Melaka and aku pon dah malas nak balik awal, plak tuh dah tengahari so apa laie sambil menyelam makan asam pedas ler. So aku bawak ler bini aku nih had our lunch kat sana. Lepas lunch and since bukan hari minggu so aku merantau laa nak ushar Jonker Walk. Time tuh x ramai orang and parking pon senang dapat so apa laie jadi pelancong jap laa kat situ hahah.. Banyak kedai2 yang menarik dari kedai antik ke kedai baba nyonya and we've end up at Geographer's Cafe untuk menghilangkan dahaga.


Belum end lagi... sampai kat area taman buaya nampak lak orang jual barangan rotan hahah terpikir lak nak beli kuda kat fareez ahah tapi x jadi instead of that belikan rocking chair kat dia hahah suke si fareez bila dapat kerusi tuh hahah.. Reached home around 8 + along higway nasib baik x jem. Anyway tuu ler kali pertama Mira Exzora aku bertugas diluar kawasan hahah.

Monday, May 03, 2010

Perhentian Suatu Penantian Ep 2


Alright.. firstly citer pasal food. makan hmm mewah gak ler dihidang hahah ikan kerapu x yah citer tiap lunch ade. Pehh sedapp and superb laa.. Malam tuh ntah idea gile ape ntah nak layan gi perhentian kecil @ long beach pehh layan water taxi dengan xde life jacket pegi balik hahah memang satu keje gile yang pernah aku wat laa.. kat long beach memang life ramai tourist ramai aweks semuanya sporting giler.. ramah and mudah didekati nak amek gambo xde hal diorang layan nyer.. untuk orang yang jenis suke clubbing memang sesuai laa aku nih jenis lepak jer layan chill kat rasta club heh.


Ok now snokerl time. Dari 19 orang group kami only 17 of us meredah lautan laut cina selatan yang bergelora pehhh ilang abih teloq hahah. Sampai Pulau ape ntah kitaorang snorkel ade laa dekat sejam lebey snorkel kat situ and sambil lepak tepi pantai. Next time nak balik pehhh dah ler tadi dtg ombak tinggi gler kali nih kena tempuh lak.. this time around aku dok tgh boat pasal masa nak pi tadi aku dok depan pehh puas muka kena simbahan ayaq masin. Balik kali nih abit rough pehhh abis semua doa aku baca.. doa makan pon aku bedal.. tengah laut beb.. kiri kanan ombak kaw2 besor 2-3 meter laa.. alhamdulillah selamat.


Ada satu lagi trip snorkel laut dalam.. perut aku dah tak betul nak muntah x leh asyik sendawa je... apa laie turun layan snorkel laa dalam gak ler tapi aku puas hahahah.. kalo x mau muntah atas bot hahahah... Alhamdulillah lepas lam 30-40 minit layan kat situ then kitaorang gerak balik. Arived around lunch perut pon lapar bile nak makan x lalu lak hahahah... apa laie layan tido laa best. Petang tuh dah mula hujan so x banyak aktiviti nak wat lepak tido mandi laut gurau senda lepak minom layan chess layan dam skodeng and lepak hahah.. Next day tuh nak balik dahh so kena banyak rest.. another 8 hours journey nak kena tempuh kembali pulang ke Shah Alam.


Last day lepas breakfast dan ler amik gambo berkumpulan.. dengan sumer berpakaian hemsem dan lawa roper2nyer lagi 30minit smua akan basah kuyup akibat menerima taburan hujan kat jeti kuala besut. aahhahaha... nyesal tol lain kali nak balik pakai shorts ngan t-shirt jerk hehe.. Along the way that day hujan jerk... singgah KT ade yang nak cari telur penyu laa jumpe mak mertua laa and last point berkumpul sambil menikmati satar kat Aziz Satar kemanan. Overall aku rase away betul dari keserabutan opis and aku rasa kat tempat lain.. ye laa tak sangka malaysia pon banyak tempat menarik.. malaysia boleh.

Perhentian Suatu Penantian Ep 1

Last year aku menghala ke pantai timur menuju ke Pulau Redang, tahun nih plak up siket lagi menghala ke Pulau Perhentian. Trip kali nih cam biase dianjurkan oleh mak hayam kami yang skrg nih dah jadi lagend kat opis pasal balik je sini trus tender resign hahah.. Nak tambah perisa lagi kali nih yang join aku memember 13 ghost yang telah bertukar status "Bujang" secara automatik malam 24 April lepas hahah.. Okeh, dengan berbekalkan GPS(lookato yang aku dah hack masuk papago. Credits to EOCM) yang aku dapat free selepas menikah dengan Mira Exzora, alhamdulillah sekitar 8.30 pagi sampai laa kami kat pekan kuala besut terengganu. Malam tuh pon aku konvoi ngan v6 edan tuu pon kul 1 baru gerak dari petronas bentong. Habis semua jalan kami redah Agil laa Bukit Besi laa Al Mutakafi bila shah laa, Kuala Berang laa Tasik Kenyir laa hahah... sampai gak akhirnyer aku nih dah laa x tido sepanjang perjalanan maklum laa driving hahaha pekena kopi aik cheong pehhh.. cam kena ice jerk hahah :P


Perjalanan memakan masa dalam 30 min dari jeti kuala besut ke perhentian besar. Keindahan Ma sya Allah.. cantikk beb korang xyah laa gi luar negara nak cari air laut kaler biru ke ape.. kat malaysia pon ade..x yah pakai google lepak tepi tebing tuh ikan pon datang hahaha.. tuu belum snorkel lagi. Aku missed 1st trip snorkel pasal nak cover balik kepenatan memandu hahah.. dgr citer best siap leh tgk shark, penyu dan coral2 yang cantik2 nemo tuh dah boring dah.. Petang tuh aku snorkel kat dpn chelet jek.. pehh lawa tol ikan belum awek2s dan tourist2 yang lawa2 nasib baik xde paris hilton hahah kalo idak mau bedarah idong aku ahaha..

Snorkel trip second day?

continue next posting...

Panggilan pulau

Trip aku kali ni? Teka ar kat ne?

Check This out..

There was an error in this gadget