Wednesday, September 16, 2009

Aku Mercun Dan Kenangan



Subuh tadi dok kelebek2 folder lam pc aku sekali terjumpa video nih. So aku upload ker server untuk tontonan anda semua. Video diambil sekitar bulan november 2005. Apa yang menarik? takda laa menarik sangat cuma rakaman by Rezdrake mercun "air bom @ sadam" yang aku bawak balik telah menggearkan kawasan Taman Setia Jaya Parit Buntar Perak. Kenangan lama mengusik kalbu haha. Laa nih mercun merupakan barang larangan bak kata polis "Jenayah membawa padah". Since raya dah nak dekat aku nak flashback kembali ke zaman kanak² aku. Walaupun mercun bukan sebahagian cara kita menyambut aidilfitri ( laa nih dah sedar dulu x sedar haha) tapi pada ketika itu macam2 jenis mercun yang aku main. Dari pop², moon traveller, das, thunder clap, padi, ketupat, mancis, bola dan bunga api.

Yang nih meriam buluh. Kat kampung je ade kat bandar mana ade. budak2 bandar mana reti buat bende nih haha ntah2 buluh pon tak kenal mana satu huahahah.. Kuat gila kalo setting benda2 nih. Tapi kalo salah setting compem putus mahupun buta hahah. Kekuatan gegaran dan bunyik yang sangat kuat hingga boleh berbalas pantun dengan kampung sebelah laa hahah mau 2 - 3 kilo leh dengar. Nih zaman pak aku layan dulu maklum laa zaman perang.. jepun pon respek orang melayu terer buat bunyi cam meriam hahaha..

Mercun Das 12 & mercun mancis. Haa mercun mancis nih banyak aku ngan ijan@rezdrake & bros letupkan tong sampah besi tok aku and post box tokwan depa hahah lazatt. Mercun das nih disebabkan aku tinggi so aku laa kena pegang batang dia dan letupkan das dia hahah.

Thunder clap & moon traveller. Ade malaun mana ntah layan bende nih time sahur hahah bergema belakang umah aku demm. Next mercun bola yang nih pon kuat gak baling dlm longkang pehh kaw2 mercik. Banyak digunakan untuk menyakat aweks di kampung mahupun anjing2 liar yang berkeliaran haha amek ko hanjing tebabooo..

Mercun gasing,padi,roket, papan,botol dan macam2 lagi. Yang nih biasa je nampak menarik tapi kalo dia salah landing abis muka dan badan.

Nih akibat kalao modified mercun yang ada kalo salah setting jari melayang! Dulu pon aku modiified gak tapi sebelum tuh kena tanya pakar & tau bahan2 yang mana mudah terbakar. Alhamdulillah xde laa jadi cam nih.. setakat mercun mancis & padi letup kat jadi ilek je.. solution cari colgate hahah.. harap pihak kerajaan dan tentera dapat adopt bebudak nih untuk kerjaya diorang menjadi pakar buat bom untuk berkerja dengan tentera mahupun polis haha.

Moral of the story: Main mercun biar berpada² modified haram mercun buruk padahnya!

3 comments:

Riezal aka Rezdrake said...

siot hang simpan lagi video2 haram tu.. weh aku cilok video tu.. letak dlm blog aku. kenangan tu.. awat tak boh yang dalam tong surat dgn tong sampah tu hahaha..

Ajonz said...

ade maa.. cilok tadehal..

yang tong surat & tongsampah sampai bocor tuh hahah time tuh mana ade henpon ngan dgcam.. tuu kan konspirasi kita hahah bila tok nak buang sampah ja bocor.. amik surat ja itam abih hahaha.. tuu lom tengok simen kat dapor umah tok.. ade bekas bunga api haha aku ngan lil potong2 bunga api peh tuh bakar biar jalan hahah bulat2 ja haha x ilang tuh hahahar..

Ajonz said...

eh ade lagi 3 video ang buat drift pon ade aku simpan lagi hahaha.. mau ka? nanti aku bawak balik pak tam keh keh keh

Check This out..

There was an error in this gadget