Tuesday, September 15, 2009

DIY @ Weekend : Lampu Raya @ Pelita

Since opis aku bebudak nyer tengah gile dok hias department masing², so aku pon tidak melepaskan peluang untuk menghiaskan gak. So last week aku menuju ke jalan pasar heh biasa laa alasan kuat compem dapat lepas kesana hahah. Tujuan utama nak beli lampu kelip² @ lampu raya serta bende2 lain yang ade kaitan ngan raya. Hmm sebat 2-3 jenis and salah satunyer aku nyer laa lampu led kaler putih and biru haha baru RM32 jek tempat lain rega merepek sungguh kalo lampu raya led nih. Berbalik pada DIY aku kali nih.. projek aku nih dah dari tahun lepas cumanyer xde masa jek. Tapi tahun nih aku buat gak hmm masa yang di ambil 30 minit je untuk siapkan hahah. Tuu pun dah nak petang siket aku buat sambil bini aku perhatikan aku pasang lampu nih.

Barang² :
1. Mentol (Flikering type) 2. soket 3. Wayar 4. pvc tape 5. pawir plug 6. cable tight



tuan² dan puan² ini adalah bahan² yang digunakan. Tumis bawang putih/merah sampai naik bau ahah.. silap laa plak.. Ok nih ikat wayar ke soket dan securekan dengan pvc tape. Pastikan bila nak kawenkan wayar buat ngan betul.. kalo bercerai nanti buruk padahnya hahah.



next ikat wayar ke pawir plug bukan pawir root tapi pawir plug. Dah siap sume aku pasang soket nih kat tempat pelita. Pastikan base bawah tuh tapekan.. kalo idak leh rase rejatan elektrik haha.. aku dah kena... sedap woo.. 24volt direct hahah. bzzt bzztt.. sambil bini aku tengok cam tuh jek hahah.



Bismilah laa dulu sebelum on plug pastikan kedudukan anda jauh.. mana tau kot meletup hahah. Aku on pon pakai selipar hehe kalo tangan haa kompem kena renjatan.. Tested ok! alrite lampu pelita raya dah siap. Since rega minyak tanah ngan elektrik pon lebih kurang sama xdehal laa.. mentol nih pakai 3wat jek... ala pasang pon kejap2 wat suke2 jek.. Chcek semua pendawaian..takut ade litar pintas. Kalo suma ok leh on balik untuk menikmati pelita karen anda. Sure jiran anda akan jeles kerana pelita anda kalo ditiup angin yang kuat pon x padam!

2 comments:

Riezal aka Rezdrake said...

uish awat hang selotep lagu tu.. mod laa tin tu kasi fit ngam2 baru semat.. takpun cari pelita yang plastik baru org heran.. haha sempoi2.. tapi awat duit bijik jaa. nak best cari buluh panjang tuu.. hang tebuk barang 5 lubang buat yang macam ala2 kat kampung titi serong kampung kedah punya pelita buluh panjang.. baru sempoi :)

Ajonz said...

haha kan aku stated kat situ aku wat 30 min ja hahah.. pasai bini aku dok hingaq soh cepat pasai nak pi bukak posa hahah.

hahah aku dah mod balik tin tuh. Cari pelita plastik x jumpa plak mana aku letak ntah.

had guna buluh tuh memang plan asal masalah buluh ja. Xdan aku nak runner area kajang pi cari buluh tuh. Nih kira projek tertangguh aku laa.. next projek yang buloh tuh walau weii mesti sempoi punya. Lagu hang kata la cam area titi serong ngan kampung kedah ooo.. syahduu ooo.

aku kena mod siket untuk letak kat luar haha.. ari tu ujan aku lupa cover jenuh aku meniup soket tuh hahah mercik2 karen hahah.. besa laa belajaq dari kesilapan. mod sampai berjaya hahah..

Check This out..

There was an error in this gadget