Friday, August 21, 2009

Flashback Puasa


Alhamdulillah tomorrow dah start berpuasa. Bile citer pasal puasa nih teringat balik the time when i was a litta kid. Masa nih laa macam2 perkara boleh berlaku. Malam sebelum puasa.. cam biasa laa tunggu kat tv tengok penyimpan mohor besar raja2 bagi tau esok puasa.. hmm bermula laa episod aku berpuasa the next day. And the chronicles as per below.

- First day posa hmm nothing much cuma bila dah masuk tengahari and panas terik hmm mule laa nak cari air. Port paling best bilik air hahah bile hari dah panass so ape lagi gi la mandi haha sekali simbah hmm terbukak mulat zupp masuk siket hahah.. dah feel lame2 banyak ler air masuk hahaha ilang dahaga hahah.. tapi terkantoi gak huahahah.

- Jam menjadi teman sejati haha asyik2 tengok jam asyik2 tengok jam.. bile laa nak buka posa nih? hahah. TV x yah citer laa nak tunggu citer kartun transformers, ultramen, mask hmm kul 5.00 pm hahah tapi bila tengok jam pehhh baru kul 2.00pm ha nak wat ape? last2 terbongkang tido hahah. Kalo tak tido majalah Gila-gila dan Ujang ataupun majalah lawak menjadi bacaan aku hahah.

- Bile time nak buka posa.. cam biasa laa sebelum tuh mandi dulu hahah hirup lagi air hahah :P. Bila azan dah berkumandang terus sound " okey dah bleh bukak dahhh!! " terus the first thing air laa.. kalo dapat yang sejuk nyer haa best ooo.. at this time semua orang bukak puasa sama² yang dengar bunyi pinggan and sudu berlaga jerk yang berkumandang dari ruang2 makan dan dapur jiran2 sebelah haha.


- Kalo dah berbuka dengan air dulu of cuzz laa bila nak makan bende lain dah full haha last2 ape yang di hajati tuh x dapat nak tunaikan haha... time tuh baru tau nafsu tuh ape hahaha..tuu siap package ngan sound skali haha membazir jek hahaha.

- Time terawikh hmm pegi pon pasal member2 sepermainan pon pegi berterawikh. Lepas 8 jerk hmm sume cabut.. tapi sebelum tuh sebat 2-3 ketul kuih morey hahaha. Haa lepas terawikh nih laa best siket. Selain melakukan aktiviti ridah petang yang dibawa ke malam macam biasa, ada satu lagi aktiviti tambahan iaitu main mercun hahah.. mana dapat stock? jangan ditanya haahah tapi memang best letup sana sini hahah sampai boleh dijadikan bualan di sekolah pada esok paginya. "weh seksyen mana yang letup kaw2 arr smalam superb ooo"

- Time sahur lak hmm cam biasa dah penat bermain malam tadi.. tido x cukup dan nak bangun tuh pehhh punya laa payah. Kejut punya kejut bangun gak and terus makan. so dengan seberapa pantasnya makan dan terus naik bilik sambung tidur balik.

Yeap bende nih berlalu sepanjang bulan puasa dan seminggu sebelum raya arr yang nih nanti aku citer laa time2 nak raya nanti yer hahaha. Dan pastinya aku akan monitor anak2 aku nanti mana tau kot2 ade plan cam aku ke hahahahah... at lease leh kantoikan diorang ahahah :P


4 comments:

edan rashid said...

kecik2 takpe.. kalau dah besar pun cilok2 minum sendawa nanti susah... ahahahahaha

Ajonz said...

tapi kalo x sengaja x batal kan hahahah

Riezal aka Rezdrake said...

haa satu lagi lepaih dah kawin jgn duk usik bini lebih2.. kang batal poser..

Ajonz said...

hahaha xde hal... siang pose malam leh teraiweh same2. ang tuh tgh tunang dlm keta jgn ringan2 lak hahah

Check This out..

There was an error in this gadget