Thursday, May 14, 2009

RON 95 

ape tuh ron95? awek ker? hahah bagi yang tau tuh pepaham sendiri jek.. yang belum tau meh aku citer.. RON = Research Octane Number itu jenis sukatan nombor tahap kebersihan/mudah terbakar minyak petrol (ewah.. teringat time aku keje kat petrosains dulu). Untuk makluman govt dah melancarkan minyak jenis baru iaitu RON95 pada kadar harga RM 1.75 seliter.. and bermula 1 Sept nih RON97 yang kite slalu pakai yang dok naik turun tuh akan naik ke RM2.00 and minyak nih akan jadi cam minyak V-super cam shell. Skrg nih yang ade pun kat petronas precint 9D. tmpt lain xde laie.. biasa laa nak bagi rakyat test power dulu.. slalu isi rm 1.80 seliter skrg try lak rm1.75 tgk cam ner.

Since minyak ni ade kat petronas putrajaya precint 9 so aku ingat nak cube try test kat bimmer campro aku. Aku pernah try RON92 tapi pikap cam haram x best langsung. Engine wise x jadi ape laa maybe pembakaran x lengkap kot.. asap pun banyakk..

Aku akan update performance minyak nih ngan keter aku since meter aku pon dah nyala.. hehehe..

to be continued 





2 comments:

edan rashid said...

huh... dengan selambanya aku dah test... macam hampeh... untuk hari ni... pickup tade... keta berat... kena tune enjin lagi ni...

Ajonz said...

tuu tandanya ko kena pakai enjen baru hahahah

Check This out..

There was an error in this gadget